Снігова коза: опис, місця проживання і спосіб життя

У скелястих горах північної Америки водиться красива і граціозна тварина – снігова коза. Густа біла шерсть, значні розміри і надзвичайні таланти скелелазіння роблять її дуже цікавим представником тваринного світу.

Зміст

  • 1 Опис виду
  • 2 Характер і спосіб життя
  • 3 Чим харчується
  • 4 Де мешкає
  • 5 Як розмножується
  • 6 Відео «Снігова коза»

Опис виду

Зовні снігова коза схожа з домашньої. Корпус трохи стиснуте з боків, м’язисті ноги і міцні. Масивна шия. Морда квадратна, з вираженою «бородою». Рогу відносно маленькі, гладкі, злегка зігнуті і дуже гострі.

Снігова коза: опис, місця проживання і спосіб життя

Взимку вони чорні, влітку сірі. Копита залишаються чорними завжди. Хвіст короткий, часом майже непомітний під шерстю. Висота в холці від 80 до 110 див. Дорослі самки важать 60-90 кг, самці – 95-130 кг, Густа шерсть допомагає цим тваринам витримувати крижаний вітер і температуру аж до -50 °C. Забарвлення найчастіше білий, але в окремих осіб він може бути світло-сірим.

Влітку шерсть більш м’яка і коротка, на зиму відростає. На нижній частині ніг вона коротше. Пучки цієї вовни, що залишилися на кущах або каменях після линьки, свого часу збирали індіанці – з неї виходила тепла і приємна на дотик одяг.

Снігові кози чудово володіють розвиненим почуттям рівноваги, що дозволяє їм пересуватися по найбільш вузьких гірських стежках і дертися вгору, спираючись на крихітні уступи. Вони можуть стрибати на відстань 7-8 м і при цьому вже в повітрі змінювати траєкторію руху до 60°. Ідеальний окомір дозволяє їм точно перестрибувати на найменші виступи в скелях. Якщо така коза потрапила в «безвихідь альпініста», тобто майданчик, з якої неможливо злізти, вона просто стрибає вниз на висоту 6-7 м.

Снігова коза: опис, місця проживання і спосіб життя

За необхідності тварина робить серію таких стрибків, між ними лише на частку секунди торкаючись копитами до схилу і знову відштовхуючись від нього. І так до тих пір, поки не виявиться на відносно рівному місці. У природних умовах снігові кози живуть 12-15 років, в неволі – 16-20 років.

Характер і спосіб життя

Снігові кози можуть жити поодинці або маленькими стадами з 2-4 особин. Найчастіше «відлюдниками» стають дорослі самці. У групах домінують самки. Члени стада ставляться один до одного доброзичливо і спокійно, рідко вступають у конфлікти. Якщо слабка особина хоче уникнути бійки з родичем, вона приймає коленопреклоненную позу. А ось у захисті своїх територій від інших видів ці кози бувають агресивні – можуть нападати на сніжних баранів, іноді атакують людей.

Ведуть кочовий спосіб життя. Можуть залишатися на пасовище, поки там не закінчиться їжа, після чого починають шукати нове. Рухаються снігові кози, повільно і плавно, чому здаються малорухомими, однак цей темп не заважає їм підійматися на висоту до 3 тис. м. Не схильні до активним і бурхливим ігор. Вночі сплять в невеликих заглибленнях, які риють копитами.

Снігова коза: опис, місця проживання і спосіб життя

Гострий зір допомагає цим тваринам здалеку помічати хижаків. У цьому випадку вони встигають піти, а якщо це неможливо, захищаються за допомогою рогів. Найчастіше на них полюють пуми. Козенят нерідко викрадають орлани. Інші природні вороги – росомахи, ведмеді, вовки і рисі – зазвичай не піднімаються на ту висоту, на якій мешкають кози, і нападають тільки при наближенні останніх до крайки лісу в долинах. Нерідко снігові кози гинуть через сходження лавин.

Чим харчується

Снігові кози їдять практично всі рослини, які можуть знайти в горах: папороті, траву, дикі злаки, мох і лишайники, кору і молоді гілки дерев і чагарників. При вмісті в неволі з задоволенням їдять фрукти та овочі. Влітку вони воліють добувати їжу високо в горах, подалі від хижаків.

Взимку перебираються на західні і південні схили гір. При необхідності копитами відкопують їжу з-під снігу. Пасуться ввечері і вранці, а якщо погода ясна, то і вночі при місячному світлі. Раз в рік опускаються в солончаки.

Де мешкає

Основні місця проживання снігової кози в США – це півострів Олімпік і гори штатів Монтана, Орегон, Невада, Колорадо, Айдахо, а також південний схід Аляски.

В Канаді їх можна зустріти на півдні Юкона, в Британській Колумбії, а також у провінції Альберта. Хоча на цих тварин майже не велася цілеспрямована полювання, вони знаходяться під загрозою зникнення із-за того, що людина витісняє їх з звичних місць проживання. Зараз тварини знаходяться під державною охороною.

Снігова коза: опис, місця проживання і спосіб життя

Як розмножується

Шлюбний сезон починається в листопаді, може захоплювати грудень. В цей час самці нерідко б’ються: зустрівшись, вони топорщат шерсть і вигинають спини, щоб здаватися більше, а також риють копитами землю. Якщо один з суперників не здався, противники починають кружляти, намагаючись вдарити один одного в бік рогами. Найчастіше поєдинок закінчується безкровно, проте гострі роги козла часом можуть завдати супернику смертельну рану.

За рогами у самців розташовані залози, що виділяють пахучий секрет. Щоб з його допомогою привернути увагу самок, козли труться рогами об дерева і скелі. Оскільки у снігових кіз виражений матріархат, самці як залицянь показують свою покірність і навіть «збентеження»: сідають на землю, викопуючи передніми копитами невеликі ямки, і ходять за самками на напівзігнутих ногах, висунувши при цьому мова. Якщо коза не хоче вступати у зв’язок, вона може відігнати козла, вдаривши його рогами в бік.

Це полігамні тварини – як у самця, так і у самки може бути декілька партнерів. Вагітність триває півроку і потомство з’являється на світ в кінці травня або на початку червня. Новонароджені козенята важать близько 3 кг.

Снігова коза: опис, місця проживання і спосіб життя

Бігати і ходити вони можуть вже через кілька годин після народження, проте навички скелелазіння приходять з часом. Згідно з підрахунками, приблизно 1 козеня з 5 гине, зірвавшись з висоти. Близько місяця харчуються материнським молоком, до кінця цього терміну починають вживати і рослинну їжу. Поряд з матір’ю залишаються до року.

Відео «Снігова коза»

У цьому відео ви почуєте цікаві факти про снігові кіз.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: