Винторогий козел: опис виду, спосіб життя, місця проживання

Винторогий козел, або «махур» – рідкісний зникаючий вид, тому полювання на нього заборонена. У даній статті ми докладно розповімо про те, як виглядає винторогий козел, і де він мешкає.

Зміст

  • 1 Опис виду
  • 2 Характер і спосіб життя
  • 3 Чим харчується
  • 4 Де мешкає
  • 5 Як розмножується
  • 6 Відео «Догляд за козами в домашніх умовах»

Опис виду

Свята козли відносяться до парнокопитним (родина порожнисторогі). Характерною рисою цього дикого тваринного, як випливає з назви, є розкішні роги, закручені на зразок гвинта. Витки на рогах практично симетричні, причому лівий ріг скручується в ліву сторону, а правий – у праву. Розмір рогів дійсно вражає: у самця вони можуть досягати 1,5 м в довжину, а ось у самок – всього близько 30 см. Проте в обох чітко помітно спіральне скручування.

Винторогий козел: опис виду, спосіб життя, місця проживання

Самі тварини також досить масивні: довжина середньостатистичного винторогого козла досягає 2 м, а висота в холці – до 90 см; вага самця може досягати 95 кг, самки більш мініатюрні.

Також варто сказати про їх забарвленні, який змінюється залежно від пори року. Так, взимку шерсть винторогого козла може набувати рудуватий відтінок, а також бути сірою або повністю білою. У нього дуже щільний підшерсток, шерсть густа й довга. На грудях і шиї тварини можна помітити підвіс, що нагадує густу бороду – він у них зазвичай чорного кольору. У літній період представники цього виду мають руде забарвлення, а їх шерсть стає трохи коротше.

Характер і спосіб життя

Це тварина можна зарахувати до стадним, однак кількість особин в одній групі може варіюватися залежно від часу року. Наприклад, влітку самки і самці тримаються окремо один від одного (як правило, самки при цьому оберігають молоде потомство). А от з настанням осені вони збираються в одне основне стадо.

Винторогий козел: опис виду, спосіб життя, місця проживання

Деякий час тому можна було помітити популяцію з поголів’ям близько 100 особин. Зараз кількість особин у стаді скоротилося до 15-20 тварин, що говорить про значне зменшення популяції даного виду.

Варто сказати, що величезну небезпеку для тварин є територія їх проживання, а саме – гірські масиви. Справа в тому, що під час гону самці нерідко б’ються один з одним, і, як правило, це відбувається в ущелинах, над обривами, що піддає життя цих парнокопитних додаткового ризику. Хоча в звичайному житті вони легко долають подібні перешкоди.

Розташування цих тварин залежить від сезону. Так, наприклад, влітку їх можна виявити високо в горах, а от з настанням холодів вони спускаються нижче з-за труднощів з добуванням їжі. Також вдень їх найчастіше можна побачити на відкритих ділянках, ніж у темний час доби, коли вони заради безпеки йдуть в скелі.

Чим харчується

Харчуються парнокопитні, як правило, двічі на день – вранці і ввечері. У літній період вони воліють вживати в їжу трав’янисті корми, листя і пагони. Також вони можуть споживати в їжу засохлі рослини (наприклад, в осінній період). А от з приходом зими їх раціон зазнає серйозні зміни. В цей час року козли їдять гілки клена, мигдалю, хвої і жимолості.

Винторогий козел: опис виду, спосіб життя, місця проживання

Природно, що високо в горах, де мешкають представники даного виду, рослинність досить бідна, тому вони спускаються на рівнини і поїдають гілки, і кору дерев. Це завдає значної шкоди лісовому масиву, однак сприяє збереженню даного виду.

Особливо люблять козлики дуби і ласують його листям в літній період, а жолудями – в зимовий.

Махуры вибирають постійне місце для водопою. Зазвичай це гірські річки або струмки, які утворилися після того, як потаял сніг. На водопій вони приходять двічі на день – на світанку і з настанням сутінків, проте в жарку пору року махуры можуть відвідувати водопій ще й опівдні. У зимову пору року тварини можуть вживати сніг, замінюючи їм звичайну воду.

Де мешкає

Даний вид парнокопитних можна зустріти на території Індії, Пакистану (на сході країни), Туркменістану (на сході). Також вони зустрічаються на південному заході Таджикистану, в районі гірських масивів Кугитанг.

Винторогий козел: опис виду, спосіб життя, місця проживання

Махуры мешкають в гірських районах, на схилах ущелин. Зазвичай вони вибирають ті ділянки, які багаті рослинністю, щоб було чим годуватися. Взимку, як вже було сказано, вони спускаються трохи нижче, проте не настільки, щоб на цих територіях не було сніжного покриву.

Звичайно, такий спосіб життя становить певну небезпеку, однак махуры – досить спритні тварини, тому для них не складає труднощів скакати по горах.

Як розмножується

Гон починається в осінній період, і триває з листопада по грудень. В цей період між самцями відбуваються бої за увагу самок, і в результаті формуються гаремные групи, до складу яких входить приблизно 6-8 особин.

Винторогий козел: опис виду, спосіб життя, місця проживання

Самки виношують потомство близько півроку, і виробляють на світ малюків в кінці квітня або на початку травня. Вони досить швидко освоюються, і вже через кілька днів здатні самостійно слідувати за мамою. Хоча коза годує своїх козенят молоком до самої осені, вже через тиждень після народження вони здатні вживати в їжу рослинність. Самці повністю досягають статевої зрілості у віці двох років, самки – трьох.

Також слід сказати, що живуть вони в середньому близько 10 років, і такий короткий термін життя пояснюється частими нападами хижаків, лавинами і браконьєрами, які відстрілюють цих тварин. Саме з цієї причини цей вид був занесений у Червону книгу, і його з усіх сил намагаються врятувати від вимирання.

Відео «Догляд за козами в домашніх умовах»

З цього відео ви дізнаєтеся про те, як правильно утримувати кіз в домашніх умовах, доглядати за ними і годувати.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: