Корисні властивості і застосування трави мильнянки

Корисні властивості і застосування трави мильнянки

Мильнянка лікарська поширена на європейській частині Євразії. В її корінні містяться вуглеводи, сапоніни, пектини і слиз. Приготовлений препарат з коренів мильнянки чинить активний вплив по відношенню до умовно-патогенної мікрофлори на шкірі і володіє антивірусною активністю. Це пояснює її позитивний вплив на шкіру.

У дикому вигляді її можна зустріти на Кавказі, півдні Західного Сибіру, в Казахстані та Середній Азії. Ця рослина любить сухі добре удобрені грунти і тому росте на заливних луках, забур’янених полях. Красиві суцвіття радують довгим цвітінням, і тому мильнянку часто вирощують на присадибних ділянках, де вона швидко розмножується. Лікарською сировиною у цієї трави є тільки коріння. У них багато слизу, яка нагадує мило і у воді злегка піниться. Концентрований відвар кореня можна використовувати для прання делікатних речей.

Відвар кореня надає очищаючу і зволожуючу дію на шкіру і не викликає роздратування.

Мильним коренем можна лікувати запалення, вугровий висип і гнійничкові висипання у підлітків.

Рослина отруйна, і вимагається дотримання доз при застосуванні внутрішньо.

Зміст

  • 1 Як виглядає рослина?
  • 2 Коли можна приймати?
  • 3 Як готують препарати мильнянки?

Як виглядає рослина?

Корисні властивості і застосування трави мильнянкиТрава мильнянка лікарська відноситься до багаторічних рослин родини Гвоздикових. Її стебла досягають висоти 30 см Кореневище розгалужене, повзуче, має червоно-бурий колір. Стебло прямостояче, має численні розгалуження у верхній частині. Листя рослини супротивні, довгасті, мають овально-ланцетну форму, по краях шорсткі. Черешки листя короткі.

Рослина має тривалий термін цвітіння. Мильнянка лікарська відрізняється світло-рожевими щитовидно-волотисті суцвіттями.

Численні бутони розцвітають в червні, та цвітіння триває до заморозків. Одночасно з утворенням бутонів на нових підрослих стеблах на відцвілих верхівках утворюються коробочки з численними насінням, які розсіюються по землі і активно проростають на наступний рік.

Для лікування корінь мильнянки викопують або ранньою весною, або після того, як верхня частина рослини засохла. У суху сонячну погоду коріння витягають із землі, очищають від бруду і сушать під сонцем, на печі або у підвішеному стані в сушарці. Добре висушені кореневища повинні легко ламатися.

Одержане сухе сировину володіє пряним запахом. Зберігають корені 2 роки в березових туесах або дерев’яних коробах.

Коли можна приймати?

Корисні властивості і застосування трави мильнянкиМильнянка лікарська в фітотерапії використовується як протимікробний засіб, що володіє антивірусною активністю. Препарати з неї є ефективним відхаркувальним засобом і застосовуються при лікуванні захворювань верхніх дихальних шляхів. Вони сприяють розрідженню мокротиння і її активному виведенню з бронхів. При використанні цієї трави прискорюються обмінні процеси. Водний настій або екстракт цієї рослини володіють наступним дією:

  • жовчогінну;
  • сечогінну;
  • проносним;
  • протизапальну;
  • потогінну;
  • противірусним;
  • протимікробну;
  • протиревматичних.

Прийом всередину настою трави при подагрі знімає біль у суглобах.

Препарати мильнянки рекомендуються при наступних захворюваннях:

Корисні властивості і застосування трави мильнянки

  • ангіна;
  • нежить;
  • бронхіт;
  • зубний біль;
  • вугровий висип;
  • фурункульоз;
  • лускатий лишай;
  • екзема.

Різні захворювання вимагають використання різних методів лікування:

  • Шкірні захворювання лікують зовнішньо, роблячи примочки і компреси.
  • Для лікування нежиті кілька крапель готового відвару закопують в ніс для відходження слизу.
  • При ангіні готують полоскання.
  • При бронхіті та інших захворюваннях, пов’язаних з утрудненням відходження мокротиння, препарат приймають внутрішньо.
  • При зубному болю шматочок сирого кореня тримають у роті.
  • Як готують препарати мильнянки?

    Корисні властивості і застосування трави мильнянкиВ цілях приготування базового відвару для вживання всередину беруть 6 г сухого сировини і заливають його 200 мл гарячої води, потім кип’ятять на водяній бані 30 хвилин, проціджують і доводять до початкового об’єму.

    Для лікування верхніх дихальних шляхів до готового відвару можна додати речовини, що покращують відходження слизу. Часто дія мильнянки підсилюють, додаючи до відвару кілька нашатирно-анісових крапель або 1 ст. л. спиртової настоянки кореня оману.

    Беруть готовий засіб всередину по 1 ст. л. 3 рази в день після їжі, щоб не дратувати стінки шлунка. Після появи продуктивного кашлю препарат відміняють.

    Для зовнішнього застосування відвару потрібно взяти в 2 рази більше сухого кореня і приготувати препарат так само, як і для внутрішнього застосування. Така лікарська форма лікує лускатий лишай.

    Настій закапують у ніс і полощуть горло при запаленні останнього і ротової порожнини. Його застосовують для ванн при лікуванні екземи, як примочок і компресів для лікування фурункульозу.

    Корисні властивості і застосування трави мильнянки Щоб одужання настало швидше, препарати мильнянки можна використовувати відразу і зовнішньо, і внутрішньо.

    Якщо готовий відвар розбавити у співвідношенні 1:2, їм можна вмиватися підліткам при проблемній шкірі. Таким засобом обробляють шкіру дітей, які страждають діатезом.

    Якщо сухий корінь перетерти в порошок, то отриманим засобом можна присипати різні захворювання шкірних покривів. Він лікує висип, виразки, гнійні рани, лишай.

    Для зменшення ризику отруєння і передозування можна приготувати настій з кореневищ. Для цього 1 ст. л. подрібнених у порошок коренів необхідно залити 1 склянкою холодної кип’яченої води і настоювати 6-8 годин. Одержаний водний настій проціджують, ділять на 3 прийоми і випивають протягом дня.

    Мильного кореня екстракт для зовнішнього застосування можна купити в аптеці, у відділах з продажу ефірних масел. Він додається у невеликій кількості в шампуні, креми та допомагає покращувати стан шкірних покривів. Їм змазують лишаї у дітей і тварин, додають у ванни. У косметології з цим екстрактом роблять пілінг при жирної, схильної до вугрового висипу на шкірі.

    Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: